Är Wikipedia farlig? Elitistiskt revirförsvar?
juni 18, 2008 17:35Det skrivs mycket om brist på källkritik, brist på kritiskt tänkande och närliggande saker i debatten kring hur farlig eller ofarlig den kollektivt uppbyggda informationen i Wikipedia är bl a i Är Wikipedia att lita på? - Computer Sweden. En del i det hela som jag tror är väldigt provocerande för den “elit” av journalister och forskare som anser att Wikipedia är farlig, det är bristen på publicitet för dem själva. Om folk slår sina egna huvuden ihop och samlar och bygger upp en informationsbank som Wikipedia så stjäl ju denna anonyma massa publiciteten och berömmelsen från “seriösa” forskare, och vad gör då dessa lämpligen för att få tillbaks lite av mediautrymmet, jo, man sågar Wiki-fenomenet med fotknölarna.
Om vi skulle dra samma slutsatser om programvara med öppen källkod som dessa forskare drar kring Wiki-baserade kunskapsdatabaser så är ju öppen källkod livsfarlig. Det verkar dock vara lite skillnad på forskare och akademiker inom de två områdena, akademiker som sysslar med mjukvara är efter mina egna erfarenheter vara väldigt positiva till öppen källkod, det är då märkligt att eliten inom journalistik och annan forskning är så genuint negativa till öppen kunskap. Det känns som de ligger efter och inte har insett att den väg de kan gå för att visa upp sina kunskaper inom respektive ämne går via att de själva bidrar med texter till öppna projekt som tex Wikipedia.
Det borde vara självklart för forskare, journalister och kritiker av informationen på Wikipedia som hittar felaktigheter att genast bidra med korrekt information istället för att sitta och klaga i pressen. Det finns nog bara ett sätt att minska risken för felaktig information till människor som söker via internet, det är att se till att korrekt information i t ex Wikipedia alltid är större, snabbare och starkare framburen än felaktigheter, historierevisionism och vinklad information. Forskareliten som kritiserar fria initiativ kanske ska ta och städa upp i sina egna led också, det är ju inte direkt svårt att hitta historieförfalskare bland kända professorer.
Jag skulle säga att de som är experter inom ett område och klagar på Wikipedia själva gör sig skyldiga till att sprida felaktig kunskap genom att inte hjälpa till och rätta informationen.
En intressant vinkel på detta problem med felaktig information i tex Wikipedia är att inom ämnen som bygger på naturvetenskap och fakta känns det som felen är färre, medan det som vanligt är ämnen som politik och religion som har mer problem. Det är väl en direkt koppling till frågan om det är ingenjörer eller politiker och religiösa ledare som orsakat flest krig genom historien.
Comments are closed.