Microsoft Research Keynote
november 03, 2008 19:24Rick Rashid presenterar sig själv och Microsofts forskningsbolag, Rick har varit inblandad i många stora framsteg som NUMA, Mach kärnan, mikrokernel, Allegiance bland annat.
Målet för MSR är att säkra framtiden för MS produkter och snabbt föra fram forskningsresultat i produkter. Bolaget är organiserat i samma anda som många universitet med stor öppenhet för att lätt kunna samarbeta med olika unversitet. Verksamheten finns spridd över alla världsdelar utom Afrika.
Teknikprojekt som har sina rötter i MSR är bland annat:
- ClearType
- TabletPC
- SQL Server Data Mining
- Robotics Studio
MSR har en tävling på: www.robochamps.com – där kan man tex pröva på att programmera en egen Mars-sond för att utforska planeten.
Just nu jobbar man mycket med multicore och parallellism och framöver ser man mer forskning kring mediahantering och enheter samt avancerade användargränssnitt.
DryadLINQ är ett annat projekt för att automatiskt skapa frågeplaner i en distribuerad miljö där exekveringen sker i kluster om 1000-tals noder. Dryad är ett av de projekt som är på väg ut i verkligheten och testas nu på universitet.
Ytterligare ett forskningsområde är energieffektiva datorer och på vilka sätt programvara kan användas för optimering av energiförbrukning. Här blir det en demo av temperaturövervakning av keynote lokalen… Tempen gick tydligen upp en del när det strömmade in tusentals deltagare igår för att se Windows 7 för första gången. Tekniken med utplacerade sensorer används nu i forskningsprojekt kopplade till miljöpåverkan och global uppvärmning.
Ett intressant område där man är aktiva är beräkningsverktyg och teorier för medicinsk forskning. Det gäller tex analys av DNA och statistik kring virus och vacciner. Verktyg inom detta område finns tillgängliga på Microsoft Computational Biology Tools.
Inom utbildningsområdet finns ett kul projekt för att ge barn av idag enkla möjligheter att lära sig programmering, Boku är ett kombinerat spel/programmeringsmiljö där barn kan programmera en liten robot med ett grafiskt system som lär ut vanliga programmeringskoncept. Allt i en riktigt färgglad miljö. En äldre artikel om Boku finns här: Boku i InformationWeek
Till sist får vi se en demo av en uppföljare till den sk Surface tekniken som kallas SecondLight och klarar att projicera och spåra bilder på ytor som finns ovanför den stora touchskärmen i Surface-bordet. Klart spejsat!
Comments are closed.