PerSalmi.NET

Swedish .Net software developer...
# Tuesday den 18 March 2008

Allänt bra artiklar om .NET utveckling och ett ganska coolt exempel på hur man kan presentera information finns på MSDN Reader.

För den som vill bli hardcore guru på hantering av utvecklingsmiljön Visual Studio (både 2005 och 2008) finns massor av tips att ta till sig på Sara Ford's WebLog där i stort sett dagliga tips publiceras.

Eftersom en hel del av deltagarna jobbar inom flygrelaterad utveckling så kan Tim Sneath  Great WPF Applications #14 Zurich Airport vara intressant, exemplet är inte helt nytt men det är helt klart flygrelaterat.

image

En bra artikel om arkitektur och beroenden mellan olika delar i lösningar, se James Kovacs artikel "Loosen Up Tame Your Software Dependencies for More Flexible Apps".

Expression Blend verktyget för design av användargränssnitt i WPF applikationer hittar man på "Microsoft Expression Blend 2.5 Preview".

Tuesday, March 18, 2008 4:00:51 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net | WPF
# Monday den 17 March 2008

Frågan dök upp under dagens kurstillfälle när vi presenterade TDD i Visual Studio Team Suite. Svaret är: Ja, det finns grejer som inte kostar något, bland andra PartCover och CLR Profiler. Det är kanske lite jobbigare att använda än de kommersiella verktygen men betydligt billigare och därmed tillgängligt även för mindre utvecklingsteam som kanske inte har så stor budget.

Monday, March 17, 2008 11:01:02 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net | Visual Studio
# Friday den 14 March 2008

Jeff Atwood skriver om turkiska som ett exempel på hur svårt det är att hantera språkberoende i applikationer, se "Coding Horror: What's Wrong With Turkey?".

Problem med "turkiska I" har jag själv en del intressanta minnen av från ett globalt projekt. Vi byggde en produktdatabas som skulle hantera all produktinformation för en koncern, det inkluderade översatt information på ca 30 språk om mer än 2000 produkter. Ett av de lustigare problemen vi råkade på var att det var ruskigt svårt att veta om man hade ett fel eller inte... Men kundens turkiska kontor kom med massor av viktiga felrapporter under utvecklingen.

Det är nämligen skapligt svårt att se på en text om den innehåller felaktiga tecken när man inte fattar ett dugg av vad det står. Eftersom jag fortfarande inte har lärt mig turkiska så får jag illustrera med ett påhittat exempel: "ınteger" eller "ÿnteger" vilket är korrekt turkiska? Antagligen inget av det just i mitt fall, men det var den typen av fel som dök upp i texten, mycket ofta spårade vi problemen till att webbläsare inte alltid gjorde som man tänkt sig i fråga om teckenkodning. Eftersom applikationen hade börjat som en svensk lokal databas och växte från den utgångspunkten tog det lite tid innan jag hade fått det mesta av teckenkodningen under kontroll och all hantering hade konverterats till UTF-8.

Det är också lite intressant att Jeff nämner amerikanernas bekväma synsätt att det vore enklare om att körde InvariantCulture, dvs "amerikanska". Själv har jag varit med såpass länge att jag minns hur korkade vi i europa tyckte att amerikanerna var när de hade begränsat ASCII teckensettet till 127 tecken på 7-bitars ord... Inte mycket utrymme för resten av världen där inte.

Mina lärdomar efter det projektet är att kodningen av text i applikationer numera ska vara UTF-8 eller full Unicode rakt igenom och att det som stoppas in i en databas ska hamna i nvarchar-typade kolumner.

En hel del rekommenderad läsning finns på Microsofts Global Development and Computing Portal.

Friday, March 14, 2008 11:01:22 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
Databaser | Utveckling | Webb
# Thursday den 13 March 2008

image

Det verkar nu som webbläsarna har mognat funktionsmässigt och vi får äntligen lite fokus på att det ska flyta på så bra som möjligt. Alla de stora webbläsarna IE, Firefox, Opera och Safari har börjat göra rejäla optimeringar i sina kommade versioner. Känns lite som att de radar upp sig på startgridden inför racet...

Förra årets slutställning ser ut så här enligt Apple:

image

Helt klart är att det behövs optimering, man kan ju fundera på antalet bortslösade CPU-cykler som gått åt på grund av att vi inte fått dessa optimeringar tidigare. Men det är något för filosoferna att syssla med medan vi utvecklare omvandlar kapaciteten i de trimmade browsermotorerna till spännande upplevelser för besökarna på websajterna.

Vi kan utgå från att bilden ovan inte kommer att se riktigt likadan ut framöver, jag gissar på ett betydligt jämnare startfält när vi närmar oss releasedatum för de olika läsarna.

Själv har jag kört IE8 ganska precis en vecka nu och det är hittils en positiv upplevelse, den känns definitivt snabbare än IE7 och Firefox 2. Jag har mot förmodan inte stött på några sajter som totalvägrat, någon enstaka navigeringsmeny har betett sig lite märkligt men det har fungerat efter att ha slagit på IE7 emuleringsläget. Till och med internetåtkomst till min bank fungerade utan problem, det känns lovande eftersom det tidigare varit gnälliga banksajter som inte vill släppa in betabrowsers och andra udda existenser. Men om nu diskriminering är förbjuden i krogköerna så kanske den även har avtagit hos internetbankerna.

Mozilla kopplar på Firefox efterbrännare

IE8 stabilare och snabbare än någon tidigare version

JScript in Internet Explorer 8 Beta 1 for Developers

The Great Browser JavaScript Showdown

Har man tur kanske det kommer att gå att surfa med en gammal PC snart när de skruvat upp farten tillräckligt...

Thursday, March 13, 2008 9:46:38 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
Internet Explorer
# Wednesday den 5 March 2008
image Jag tänkte att IE8 skulle bli första betaversionen som jag tankar efter att ha sett MIX08 inledningen. Men Silverlight 2.0 hann före. Internet Explorer 8 Beta 1 för utvecklare är i alla fall ute nu. Enligt utvecklingsteamet så är en av de största nyheterna prestanda för script.

En uppryckning av exekveringshastigheten för script i webbläsaren är inte fel eftersom mängden klientscript ökar markant med antalet sajter som går mot mer och mer interaktivitet.

Det verkar finnas en uppsjö av coola små features också, t ex preview av länkmål.

Nerladdningar för respektive operativsystem på:

Wednesday, March 5, 2008 8:14:48 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
Internet Explorer
image Ok, nyheterna fortsätter att ploppa ut... Nu finns Silverlight 2.0 Beta 1 tillgängligt! Det ser ut att vara versioner för Windows och Mac OS X som släppts idag tillsammans med verktygsstöd för utveckling i Visual Studio 2008.
Klientinstallationen är strax över 4 Mb stor och tog mindre är 10 sekunder att köra på min laptop med Vista x64. Inte illa, kan väl säga att installationen  av Flash inte var lika enkel...

För utveckling av applikationer kan det vara behändigt att jobba med Expression Blend 2.5 March 2008 Preview.
Wednesday, March 5, 2008 7:48:06 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net | Internet Explorer | Silverlight

Dagens tips för att dryga ut arbetsdagen ett par timmar är att ni plockar fram all julbelysning och färgade lampor ni har. Häng upp det i hemmakontoret för att fixa Las Vegas känsla i rummet. Plocka fram nåt drickbart och lite tilltugg och styr över en väl vald favoritwebbläsare till MIX08 Keynote väljer passande stream- eller nerladdningslänk och spanar in lite snack och demos!

Wednesday, March 5, 2008 7:10:56 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net | ASP.NET | Internet Explorer

Intresserad av båtar, operativsystem, databasservrar eller Visual Studio 2008? Då var Älvsjö platsen... igår alltså, idag är det för sent, idag skulle man vara i Las Vegas. Lansering och galapremiär för Visual Studio 2008 nu två och en halv månad efter att jag började jobba med den i skarpt projekt känns lite märkligt.

Eftersom man redan jobbar med Visual Studio 2008 så var det inte fullt så revolutionerande att se demos av LINQ och andra nyheter i utvecklingsmiljön. Det var däremot väldigt intressant att se lite av nyheterna i SQL Server 2008, jag kan ju direkt se en del intressanta tillämpningar av GIS datatyperna i projekt som det jobbas på inom koncernen där jag själv jobbar. Men de prestandarelaterade nyheterna med kompression av rader respektive sidor i databasmotorns lagring är nog det som kommer att vara mest användbart på bred front. Jag har en hel del gamla databasprojekt i bagaget där prestandaförbättringar och lagring av blobbar som med nya FileStream säkerligen skulle få enorma kickar av att utnyttja row och page compression. Det verkar vara läge att börja labba med SQL Server 2008 CTP...

HeroesHappenedThere (4) Inte för att jag riktigt vet vad jag ska göra med det eftersom jag kör med en tyngre edition av Visual Studio i jobbet men i "Heroes happen {here}" påsen som kom med hem efter tillställningen finns licens för Visual Studio 2008 Standard Edition. Men det finns kanske en lucka att fylla med den licensen eftersom familjens yngsta medlem helt plötsligt fått upp intresset för att utveckling kan vara en framtidssysselsättning.

Båtar då? Vad hade det med lanseringen att göra? Inte speceillt mycket men det gav en rejäl promenad för oss som kom till mässområdet vid lunchtid eftersom man fick parkera låååååångt bort eftersom den pågående båtmässans besökare slukade allt tillgängligt parkeringsutrymme.

Las Vegas? Jo, det är lite synd att inte det var någon dag senare som lanseringen gjordes, då hade vi antagligen fått se en hel massa andra nyheter också eftersom man idag har stort pådrag av nya grejer som annonseras på MIX 08 konferensen i Lag Vegas. Enligt en insatt källa på Microsoft har de problem med att hinna med att annonsera alla nyheter som borde ut på MIX rent tidsmässigt. Men å andra sidan var det ju Visual Studio 2008, Windows Server 2008 och SQL Server 2008 som skulle presenteras igår, idag är det en ny dag och vi är redo för att suga i oss fler nyheter!

Wednesday, March 5, 2008 11:39:42 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
SQL Server | Windows Server | Visual Studio
Blog & Contact
Per Salmi
Per Salmi
Min LinkedIn Profil

Jag arbetar på Combitech AB i Linköping med konsultuppdrag och utbildning inom Microsoft .NET området. Kontakta mig gärna om ni har frågor, behov av konsulttjänster eller är intresserade av utbildning inom .NET.

Copyright © 2019 Per Salmi

Bloggmotor: newtelligence dasBlog 2.3.12105.0

Sign In
Archive
Statistics
Total Posts: 220
This Year: 0
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 43

Datorer
All Content Copyright © 2019, Per Salmi