PerSalmi.NET

Swedish .Net software developer...
# Monday den 25 February 2008

Det kanske räknas som en liten nisch inom .NET utveckling men XNA Framework är ändå en släkting till ramverket jag jobbar med mestadels.

Jag tänkte försöka ta en sväng förbi universitetet imorgon kväll för att kolla in UppLysnings föredrag med Johan L om spelutveckling för Windows och XBox 360 med XNA Framework.

Tid och plats är tisdag 26/2 klockan 18:15 - 20:00 i Visionen, B-huset, Linköpings Universitet Campus Valla. Det ska inte behövas någon föranmälan och det är heller inte krav på att vara student.

Uppdaterat: Tyvärr hinner jag inte gå själv, men hoppas ni som går får se en bra presentation! XNA är rätt kul, jag får leva på minnet av de demos jag sett av det förrut.

Monday, February 25, 2008 11:32:19 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net

Ett av de verktyg i .NET-lådan som turnerat runt mest mellan olika installationsdelar är kontrollpanelen för hantering av applikationer och säkerhetsinställningar. I .NET Framework 1.0 - 2.0 fanns panelen med i installationen av ramverket. Men när jag hade behov av att använda den förra veckan på en samling maskiner som hade installerats med Visual Studio 2008 direkt på rent operativsytem så var kontrollpanelen inte där. Grundorsaken till att jag ville modifiera säkerhetsinställningarna var att den Windows XP plattform våra kursdeltagare använde på sina datorer hade användarens personliga filer på en offline-synkroniserad nätverksdisk, det gav resultatet att Visual Studio betraktar sina projektmappar som icke-pålitliga.

Det visar sig att kontrollpanelen inte installeras med .NET Framework 3.5 SDK vilket den gjorde för version 2.0. Numera återfinns kontrollpanelen, som heter Mscorcfg.msc, i Windows Software Development Kit (SDK).

Ladda ner SDK: ISO eller Web Setup.

I vissa fall ger det problem med Intellisense i VS2008 om man installerar SDK efter att Visual Studio installerades, ta en titt på Workaround: Installing Win SDK after VS2008 breaks XAML Intellisense för lösning på de problemen.

Om man inte vill installera verktygen från Windows SDK för att få tillgång till .NET kontrollpanelen så kan säkerhetskonfigurationen uppdateras genom att använda kommandoradsverktyget Caspol.exe, det installeras till skillnad från panelen tillsammans med .NET Framework SDK och Visual Studio. För info om hur det används, se Code Access Security Policy Tool (Caspol.exe).

image

Monday, February 25, 2008 11:02:33 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net | Säkerhet | Visual Studio

Ikväll har SP1 för Vista släppts till MSDN prenumeranter och finns att ladda ner. Det kom ganska lägligt eftersom jag var i behov av att bygga om en installation där jag råkat avinstallera den senaste release candidate-versionen jag hade installerad. Tyvärr verkar inte 64-bitars versionen av Vista med förinstallerad SP1 vara tillgänglig ännu, men det lär väl dyka upp en DVD image inom kort så för tillfället får jag nöja mig med att installera SP1 efter att ha installerat om operativsystemet.

Nerladdnings länkar finns här: MSDN Subscriptions

En liten uppdatering... Nu dök SP1 för Vista x64 upp på Windows Update, det kan bero på att jag haft en testversion installerad tidigare.

Monday, February 25, 2008 10:31:49 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
Windows Vista
# Tuesday den 19 February 2008

Just nu sitter vi och kör vår C#/.NET grundkurs ute hos en kund och har diskuterat C# XML dokumentation i kodkommentarer. För att få ut bästa möjliga resultat av den dokumenterade koden så kan det vara intressant att titta på verktygen Sandcastle och Visual Studio tillägget DocProject. Alternativt finns verktyget doc-o-matic men då blir det en del licenskostnader.

image

Ett verktyg som kan vara bra i samband med denna dokumentation är ett tillägg för stavningskontroll i Visual Studio. Mer information och nerladdning finns här... Om ni använder 64-bitars Vista som plattform så behöver ni titta på tipsen längst ner i artikeln alldeles innan kommentarerna börjar för att registerera DLL-filen manuellt.

Tuesday, February 19, 2008 12:55:35 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net | C# | Visual Studio

Snabbtangenter, kortkommandon eller tangentbordsgenvägar? Ja, oavsett vad man vill kalla det så finns en bra översikt att ladda ner från Microsoft, hämta via http://shrinkster.com/v1d.

image

Tuesday, February 19, 2008 11:04:50 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
Visual Studio
# Sunday den 10 February 2008

Kan man få samma läskänsla i digital form av ett magasin som från ett tryckt på glättat papper? Jag tänkte på allvar testa det för några veckor sedan när jag kommit fram till att jag saknade min fysiska pappersversion av MSDN Magazine.

Ett bra tillfälle att testa kom i mitten av januari, då dök MSDN News Reader upp som ett exempel byggt på Syndicated Client Experience Starter Kit. När jag då testade applikationen blev jag besviken på att det bara verkade vara ett fåtal artiklar bland de som listades i innehållsförteckningen som gick att läsa, de flesta visades upp som tomma vita sidor. Det var inte likt pappersvarianten. Sedan dess har det kommit en uppdaterad version som löser problemet med de tomma sidorna. De tomma sidorna berodde på en bug i hanteringen av komprimerad information. Den version man får via nerladdningslänken idag fungerar och ger komplett innehåll med ypperliga artiklar ur MSDN Magazine.

En annan tidskrift som finns i digitalt format och som jag rekommenderar är The Architecture Journal. I det här fallet pratar vi inte om att pappersvarianten har glättat papper och färgglad reklam utan faktiskt om en tidskrift utan reklam, med tungt innehåll som man kan prenumerera på alldeles gratis. Så en digital variant som är väldigt nära pappersversionen kanske är enklare att få fram.

En sak som återstår att testa är om MSDN Magazine i digital form blir mer lik pappersutgåvan om man läser den på en dator med högblank skärm...

Sunday, February 10, 2008 10:58:31 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
Läsning | WPF
# Saturday den 9 February 2008
Pro C# 2008 and the .NET 3.5 Framework
ProCSharp2008

Andrew Troelsens nya tegelsten landade på skrivbordet häromdagen. Den nya fjärde utgåvan är en rejäl omarbetning av boken. Nu är innehållet i fas med Visual Studio 2008 och .NET Framework 3.5 i sina färdiga versioner. Den förra utgåvan hade en litet udda blandning av .NET 3.0 och .NET 3.5 och baserades på information som inte var helt komplett. Men den nya boken känns betydligt mer enhetlig och dessa versionsförvirringar är bortblåsta. Boken har  dessutom växt med ca 200 sidor genom nytt utökat innehåll om C# 3.0, nyheter i VS2008, LINQ, Windows Presentation Foundation och ASP.NET. Därmed närmar den sig 1400 sidor.

Eftersom boken är ganska heltäckande när det gäller .NET Framework blir det inte så djuplodande inom alla teknikdelarna, Windows Workflow och Windows Communication Foundation är ganska kortfattat beskrivna medan grafiska gränssnitt med WPF får en djupare genomgång. Som helhet känns det som en bra uppdatering av boken och jag tror den får fortsatt förtroende att vara underlag för våra .NET kurser på jobbet. Ett pågående projekt just nu är att uppdatera vår .NET grundkurs och förbättra kursmaterialet rejält, det blir enklare nu med den nya boken. 

Så över till en lite mer lättviktig bok...

 

jPod av Douglas Coupland
jPod

Det är nog 10 år sedan jag läste Couplands bok Microslavar (Microserfs), den kom 1996 och det känns som den inledde accelerationen där vi inte släppte gaspedalen förrän dotcom-bubblan sprack strax efter millennieskiftet. När man jobbar i branschen kändes den Microslavar som en väldigt träffsäker och lite skruvad observation av vår verklighet. Jag hoppas Douglas har samma skärpa i nya JPod, den börjar i alla fall lovande. Den beskrivs som Google-generationens motsvarighet till Microslavar. I JPod följer man vardagen för ett gäng utvecklare som alla har namn som börjar med "J" och som på grund av ett datafel hos personalavdelningen hamnat på samma avdelning inom det stora spelutvecklingsföretaget. De sysselsätter sig med diverse aktiviteter för att fördriva tiden mellan vansinniga möten med marknadsföringsavdelningen... Vi får se hur det slutar. :-)

Saturday, February 9, 2008 5:30:22 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
.Net

Utvecklingsteamet för Visual Studio har släppt en hotfix för Visual Studio 2008 (inklusive Express versionen av webbutvecklingsdelen). Det är främst korrigeringar av problem med redigeringsverktygen för HTML och en del prestanda problem som fixats.

Läs mer och ladda ner här - Downloadable Hotfix: Performance and Editor fixes for Microsoft Visual Studio 2008 and Visual Web Developer Express 2008

Det som är riktigt intressant är ScottGus kommentar till artikeln ovan, att teamet nu har som målsättning att släppa korrigeringar betydligt snabbare och oftare än de gjort för de tidigare versionerna av Visual Studio.

Saturday, February 9, 2008 4:46:09 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
ASP.NET | Visual Studio
Blog & Contact
Per Salmi
Per Salmi
Min LinkedIn Profil

Jag arbetar på Combitech AB i Linköping med konsultuppdrag och utbildning inom Microsoft .NET området. Kontakta mig gärna om ni har frågor, behov av konsulttjänster eller är intresserade av utbildning inom .NET.

Copyright © 2019 Per Salmi

Bloggmotor: newtelligence dasBlog 2.3.12105.0

Sign In
Archive
Statistics
Total Posts: 220
This Year: 0
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 43

Datorer
All Content Copyright © 2019, Per Salmi