PerSalmi.NET

Swedish .Net software developer...
# Sunday den 12 November 2006

Veckans två mest ogenomtänkta swag-prylar på utställningsdelen av TechEd måste jag bara ta upp:

 1. Dr Dobb´s Journal försöker dela ut hållare för registreringsskyltar till bilar med nån liten käck slogan på. Hållare för amerikanska registreringsskyltar... Lite fel storlek på de skyltarna om man jämför med europeiska.
 2. Microsoft Virtual Earths gröna paraplyer, dels för att det var uppehåll hela veckan och dels för att jag misstänker att det var en hel del som plockade hem ett långt fint paraply som inte riktigt gick ner i den incheckade resväskan som sen blev av med det vid säkerhetskontrollen av handbagaget på flyget. Paraplyet var lite för spetsigt enligt killen jag blev kollad av. Synd, det var grönt och fint. Som grädde på moset så spöregnade det i Sverige när jag klev av planet.
Sunday, November 12, 2006 10:23:19 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
TechEd-Developers
 1. DEV338 Windows Vista for managed developers: Beyond the .NetFx 3.0 
  Daniel Moth guidade publiken genom hur man skriver kod för att utnyttja nyheter i Windows Vista. Exempel är Aero Glass effekter för att förbättra användargränssnitt, WER - Windows Error Reporting, Recovery API:er för att klara sig ur kniviga situationer som låsningar och Windows SideBar för att presentera information direkt på desktoppen. Det snyggaste med SideBar är nog att man kan lägga grejer där som man tidigare byggde som TrayBar ikoner och därmed krävde att man klickade i TrayBar innan man fick se informationen.
 2. DEV302 Microsoft XNA and the future of game development
  Ett litet avbrott från de tunga sessionerna, Rob Miles höll ett mycket underhållande föredrag om XNA Studio för utveckling av spel avsedda för multipla plattformar utifrån samma kodbas. En liten genomgång av möjligheterna i XNA och stegvis uppbyggnad av ett mycket enkelt spel. Jag pratade en stund med Rob i Ask The Experts zonen efter föredraget och han anser att det som avgör om XNA blir en framgång för Microsoft är om de fattar rätt beslut rent marknadsföringsmässigt. Det gäller att de gör det tillräckligt enkelt och billigt för utvecklare att publicera XNA byggda spel och applikationer på XBox Live annars kommer inte communityn att ta fart. Vidare trodde han att det kommer att dyka upp helt andra tillämpningar än spel byggda på XNA för XBox 360. Som han ser det är XBox 360 som klient mycket kraftfull så det är helt klart ett attraktivt sätt att visualisera 3D modeller. 
 3. DEV004 DEMO: Technology in action! Buildning a distributed solution with .NetFx 3.0
  Christian Weyer i toppform med uppdraget att bygga en Channel 9 liknande applikation för uppladdning av videoklipp, prenumeration på nya videoklipp och ett arbetsflöde för att moderera vilka uppladdade klipp som godkänns och publiceras. Här var det mycket kod som visades och fort gick det, annars hinner man inte ens gå igenom hur hela applikationen fungerar på de 75 minuter han hade på sig. Hela applikationskoden kommer inom en vecka eller så på Thinktectures web.  
 4. DEV319 Visual Studio 2005 Advanced Data Access Techniques
  Jay Schmelzer som pratade är visserligen en VB-kille men det var intressant att få veta lite mer detaljer om vad man vågar göra med automatgenererad kod från VS 2005 DataSet Designer. Tex att dela upp så att DataSet och DataTableAdapters ligger i olika filer. Detta för att kunna använda DataSet-koden som ger stark typning med valideringslogik i en klientapplikation via webservice, där kan man normalt också använda DataSet men man får inte med valideringslogiken eftersom det DataSet som genereras för en web service proxy är en kopia som enbart har samma struktur men saknar all logik som kan ha kodats in i DataSet-klassen på serversidan. 
Technorati tags:
Sunday, November 12, 2006 10:22:12 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
TechEd-Developers
# Friday den 10 November 2006

Torsdag på TechEd:

 1. DEV314 Building Rule-Based Systems in Windows Workflow Foundation
 2. En del diskussioner med folk i Ask The Experts Zonen och flera laborationer, bland annat workflow lösning med person-interaktion via e-mail och IM-applikationer
 3. DEV359 .NET Hidden Treasures
 4. DEVWD05 How to Make Managed Code Fly

Måste säga att det är lite irriterande att de dragit ner antalet "session slots" per dag till 5 istället för 6-7 som det varit förrut. Det leder i alla fall till att man måste välja färre grejer att vara med på än tidigare år. Nu blir det max 18 av ca 200 sessioner medan man förra året hade chans att vara med på betydligt fler sessioner.

Technorati tags:

Friday, November 10, 2006 12:48:13 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
TechEd-Developers

 Nu fungerar Reporting Services i SQL Server 2005 även på Windows Vista! Efter gårdagskvällens installation av SQL Server 2005 SP2 CTP så gick det alldeles utmärkt att konfigurera upp Reporting Services. Det var trevligt att jag nu slipper köra VPC bara för att kunna jobba med rapportgenerering.

Ett par saker som jag fick göra utöver de defaultinställningar som RS konfigureringsverktyg föreslår var:

 1. Se till att Reports och ReportService websajterna / virtuella katalogerna är inställda på att använda Classic .NET AppPool i IIS7, applikationerna gillade inte den modernare varianten av AppPool som finns tillgänglig i IIS7
 2. Kör en IISReset efter att all konfigurering och backup av kryptonycklar är klar

SQL 2005 RS Vista

 Efter dessa åtgärder så blir resultatet nåt i den här stilen:

SQL 2005 RS Vista

Friday, November 10, 2006 12:16:34 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
SQL Server | Windows Vista
# Thursday den 9 November 2006

Med Windows Vista alldeles runt hörnet börjar det komma ut en del "nödvändiga" uppdateringar av andra  programvaror som jag väntat på under tiden jag kört Vista som operativsystem i min huvudsakliga utvecklingsmiljö.  En förhandsversion av SP2 för SQL Server 2005 som ska råda bot på en hel del problem, bla för att Reporting Services ska fungera under Vista och IIS7. Den finns ute nu på SQL Server CTP Program.

Thursday, November 9, 2006 1:03:07 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
SQL Server | Windows Vista

Det har inte sagts officiellt från Microsoft här på TechEd ännu men tydligen har de släppt Windows Vista i RTM version för tillverkning av DVD-media nu idag.

MSDN visar inte att någon Vista DVD-image är på väg riktigt än. Det dröjer några dagar, men det verkar vara så att en underhållsuppdatering av MSDN Subscriber Downloads sajten ska göras nu på fredag den 10/11. Kanske kan det vara att de förbereder för anstormningen av utvecklare och tekniker som vill ladda ner installationsfilerna när de släpps.

Thursday, November 9, 2006 12:49:54 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
TechEd-Developers | Windows Vista

Onsdagens skörd av föredrag:

 1. DEV323 C# 3.0: Future Directions in Language Innovation from Anders Hejlsberg
 2. DEV339 Windows Presentation Foundation (WPF): Creating Windows and Browser Applications with WPF
 3. DEVWD23 AJAX, ASP.NET and You: All About Microsoft ASP.NET AJAX
 4. DEV348 Extending ASP.NET 2.0 with Custom Providers
 5. DEV313 Creating Custom Activities for Windows Workflow Foundation (WF)

Kvällen avslutades med Microsofts svenska mingelparty. Den här stan verkar leva uteslutande på lufttorkad skinka... :-)

Thursday, November 9, 2006 12:29:00 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
TechEd-Developers
# Wednesday den 8 November 2006

David Webster presenterade här en ganska snabb guidad tur genom .NET Framework 3.0 som tydligen har släppts officiellt nu. Det var lite märkligt att de inte nämnde att det släppts under keynote föredraget men David trodde att de hade sagt det!

Hur som helst var detta en genomgång med demos av Windows Presentation Foundation, Windows Communication Foundation, Windows Workflow Foundation och Windows Cardspaces.

Intressantaste WPF exemplet tycker jag är New York Times Reader applikation. Just funktioner för hantering av textflöde verkar bra i WPF, jag passade på att prata lite med en kille från Microsoft i USA som fanns i Ask The Experts avdelningen om just denna texthantering. Det visar sig att man har ganska god koll på hantering av text för alla olika kulturer, höger-till-vänster språk och liknande. Men ett orosmoment är att det i dagsläget bara finns stöd för avstavning på ett fåtal språk. Det är långt från vad man behöver för att klara att bygga riktigt globaliserade applikationer.

WCF har jag inte så mycket att skriva om, det samlar ju alla olika tekniker för kommunikation och meddelanden mellan applikationer under ett tak så att säga.

Att Microsoft äntligen lägger workflow som ett eget kärnområde i .NET Framework känns helt rätt. Jag har själv prövat deras försök till workflow motorer först som ett tillägg till SQL Server 7.0 för ca 6 år sedan och efter det i Exchange Server. Nu tycks de ha hittat ett betydligt mer passande hem för tekniken.

Windows Cardspaces var i stort sett helt nytt för mig förutom att jag hört namnet. Trots det tycker jag det ser bra ut, speciellt att Cardspace hanteringen använder en helt egen desktop session. Detta för att garantera att inte andra applikationer kan manipulera de identiteter man lägger upp. Det ska bli intressant att se om det kommer stöd för svenska e-legitimationer i form av Managed Cards.

Technorati tags:

Wednesday, November 8, 2006 1:31:53 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
TechEd-Developers

Eftersom jag inte var på förkonferensdagen utan bara registrerade mig och hämtade ut konferensens startkit under måndagen så startade mitt TechEd med tisdagens keynote.

Det hela inleddes av Simon Brown som sa att detta var den största TechEd konferensen Microsoft  anordnat med totalt 8500 deltagare uppdelat på de två veckorna. Han presenterade tävlingen Imagine Cup 2007 i Korea som riktas till studenter som tävlar i lite olika kategorier. Jag funderar på varför det inte fanns några sådana arrangemang när jag själv studerade. Nåja, man kan helt klart bli lite åldersnojjig av att fundera på det och lägger man till att Simon också presenterade Microsofts yngsta certifierade C# och ASP.NET utvecklare, en 10-årig tjej från Pakistan, så känner man sig ju inte direkt yngre.

TechEd 2006 KeynoteEric Rudder och Eric Lee tog sedan över och det visades en del exempel med Workflow Foundation, Windows Presentation Foundation, Office 2007, Ajax och Vistas "PeopleNearMe" funktioner samt säkerhetsfunktioner med Windows Cardspaces som är tänkt att ersätta Passport för inloggning i uppkopplade applikationer. Nyheter var att Office 2007 nu verkligen är släppt till produktion och ska dyka upp för utvecklare inom 7 dagar, Microsoft Ajax har släppts i en Beta 2 version tillsammans med Ajax Control Toolkit. Lite kort drog de också igenom att nästa Visual Studio med kodnamnet Orcas kommer att innehålla Intellisense för JavaScript, refaktoriseringsfunktioner för Visual Basic, stöd för integration av dataobjekt i språken med hjälp av LINQ samt designers för WF, WPF och WCF.

Anders Hejlsberg kom sedan för att demonstrera LINQ konceptet, så det blev en del programmering även i keynote föredraget. LINQ ser intressant ut eftersom information från flera källor blir åtkomlig med en och samma objektmodell, oavsett om det är rena objekt, information i en relationsdatabas eller i XML-filer. En personlig favorit var funktionen att klistra in en bit urklippt ur ett XML dokument i en C#-fil och få koden som krävs för att skapa XML-strukturen automatgenererad - "Paste as code to generate XML"...

Föredraget gav en liten känsla av att det var något som saknades eftersom de bara väldigt snabbt berörde att Windows Vista släpps till produktion "inom kort". Jag är inte heller riktigt med på att detta är den största TechEd de gjort, Amsterdam 2004 kändes större, på något vis var det mer av allt då... Men den känslan kanske kan ändra sig under veckan.

Technorati tags:
Wednesday, November 8, 2006 1:02:38 AM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [0]
TechEd-Developers
# Thursday den 2 November 2006

Detta kommer jag att glömma många gånger efter ominstallationer så det är lika bra postar det här så kanske det finns en liten chans att jag hittar tillbaks till lösningen.

Windows Vista kräver i ursprungsinställningen att man autentiserar via NTLMv2 protokollet när en anslutning till en filserver skapas. Om man då behöver komma åt Samba-baserade filservrar så vill de inte vara med på detta utan meddelar dig att din inloggning inte duger.

Lös problemet genom följande åtgärder:

 1. Start -> Run... "secpol.msc"
 2. Gå till: Local Policies > Security Options
 3. Leta upp  "Network Security: LAN Manager authentication level"
 4. Ändra inställningens värde från "Send NTLMv2 response only" till "Send LM & NTLM - use NTLMv2 session security if negotiated"
Thursday, November 2, 2006 2:56:00 PM (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)  #    Comments [3]
Säkerhet | Windows Vista
Blog & Contact
Per Salmi
Per Salmi
Min LinkedIn Profil

Jag arbetar på Combitech AB i Linköping med konsultuppdrag och utbildning inom Microsoft .NET området. Kontakta mig gärna om ni har frågor, behov av konsulttjänster eller är intresserade av utbildning inom .NET.

Copyright © 2019 Per Salmi

Bloggmotor: newtelligence dasBlog 2.3.12105.0

Sign In
Archive
Statistics
Total Posts: 220
This Year: 0
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 43

Datorer
All Content Copyright © 2019, Per Salmi