PerSalmi.NET

Swedish .Net software developer...
# Wednesday den 28 July 2004

Min svenska översättning av resursfilerna till DasBlog är nu incheckade i källkodsträdet på GotDotNet.

Wednesday, 28 July 2004 22:35:31 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
DasBlog
# Friday den 23 July 2004

Motorola MPx 200Ok, killarna i Motorolas monter i Windows Mobile avdelningen på TechEd höll sitt löfte och skickade manual, bordsladdare och synkroniseringskabel, allt snyggt och prydligt levererat via DHL. Jag får väl medge att jag inte riktigt trodde de skulle skicka nåt alls när jag snackade med dom efter att ha vunnit telefonen på dragningen efter Clemens Vasters sista föredrag på tordagskvällen.

Jag kanske ska ta storyn från början... I den väska man fick på TechEd hade Microsoft fyllt på med en massa grejer, en ganska stor andel av dessa var inriktade på utveckling på den mobila SmartPhone plattformen och PocketPC. Eftersom mitt intresse för programmering på denna plattform var minst sagt sviktande kändes det rätt bortkastat. Bland prylarna fanns SDK på CD, Pocket Streets navigationsprogram med kartor och boken .NET Compact Framework Pocket Guide. Dessa hann nästan förpassas till sopkorgen innan veckan var slut... Men en ändring skulle komma! 

När jag loggade på konferenssitens mailsystem på fredagsmorgonen fick jag ett mail om att jag vunnit den MPx200 telefon som lottades ut för varje timeslot under TechEd, det var rätt kul eftersom det faktiskt var min födelsedag! Snabbt iväg och hämta den... 

Nu hade man helt plötsligt användning av prylarna som nästan ratats några dagar tidigare. Boken blev perfekt litteratur under flygresan hem och gav ett trevligt smakprov på hur utveckling för den mobila plattformen funkar.

Uppenbarligen är de telefoner som lottades ut på TechEd en aning speciella eftersom de är utrustade med Windows Mobile 2003 inklusive .Net Compact Framework i ROM. De som säljs över disk är tydligen förinstallerade med Windows Mobile 2002 vilket inte heller kommer att ändras enligt Motorolas personal. Lite udda men jag ser det som en trevlig grej att testa mobilutveckling på. Eftersom jag tidigare bara har använt Nokia och SonyEricsson telefoner så blev jakten på en handsfree till Motorola en chock... Det finns ju knappt tillbehör till Motorola i Sverige! Jakten på en stereohandsfree kommer att fortgå eftersom jag tänkte se till att fixa ett SD/MMC minneskort till telefonen och utnyttja Media Player som en MP3/WMA spelare.

Friday, 23 July 2004 16:44:20 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
Hårdvara | Windows Mobile
# Wednesday den 21 July 2004

Jag upptäckte just att det finns en ny version av DAAB att använda. Kolla på DAAB GotDotNet Workspace.

Wednesday, 21 July 2004 14:31:15 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
.Net

En intressant liten demo av managed code i SQL Server... Eggheadcafe skriver om CLR kod i SQL Server 2005.

Wednesday, 21 July 2004 08:58:01 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]

# Tuesday den 20 July 2004

Scott Guthrie at TechEd Europe 2004Scott Guthrie och hans kompisar i VS teamet visar upp nyheter i VS 2005. Här undrar man om de verkligen tänkt till eftersom de snackar en hel del om Express Edition som är avsedd för entusiaster, privatpersoner, studenter mm som inte kan lägga ut stora pengar på en dyr utvecklingsmiljö. Publiken på TechEd är ju redan ganska professionell till sin natur i alla fall med tanke på att det kostar en del att överhuvudtaget ta sig dit. Så Express Edition av C#, VB, C++ och SQL Server kanske inte får TechEd publiken i extas, men det är troligen ett smart drag att slå sig in i konkurrensen om nya utvecklare med billiga verktyg för studenter. På min tid vid LiTH var Microsoft i strort sett bannlyst och syntes inte till alls som miljö, det ledde till en viss chock när man kom ut på sin första arbetsplats... Kontentan av föredraget är väl att man inom Microsoft satsar hårt på att få bättre kontakt med utvecklare genom alla möjliga kanaler.

Själva verktygen visar också upp en del trevliga nyheter. SQL Server 2005 Express Edition som ersätter MSDE ger tex möjligheter för att driftsätta databaser som en enda fristående fil. Inte helt fel om man vill köra i en webhotell miljö samt slippa gamla Access-databaser. Visual Studio Team System får en kort demo, frågan är vilken nivå på MSDN prenumeration man kommer att behöva för att få den produkten. Det ryktas om att den inte kommer att ingå i universal-nivån. Trevliga små detaljer som drill-down på variabler i debugläge så man slipper skapa watches på variablerna, bättre egenskapseditor mha smart-tags, bättre IntelliSense mm finns också i 2005 versionen. En riktigt efterlängtad grej som jag såg var att Copy Web funktionen i ASP.NET projekt nu visar innehållet på både utvecklar- och driftmaskinen så man enkelt ser att rätt saker hamnar på rätt plats. Webbutvecklaren får dessutom drösvis med nya trevliga webkontroller.

Tuesday, 20 July 2004 16:48:15 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Ja, vad ska man säga om detta... Tydligen ett nytt upplägg gentemot andra år och/eller keynotes. Här hade man valt att ett helt gäng pratade och demonstrerade höjdpunkter istället för att ha en ensam talare som Bill Gates eller Steve Ballmer. Om det är ett nytt grepp vet jag inte eftersom jag inte varit på TechEd förr men det funkade, alla hittade några pärlor och talarna rev ner en och annan trumvirvel (ersatte applåderna eftersom alla hade fått varsin handgjord afrikansk trumma för just detta ändamål).

Visual Studio.NET 2005 och SQL Server 2005 (Yukon) visades såklart, man annonserade Express utgåvorna av dessa verktyg och lät en student visa upp lite tricks, klart godkänt eftersom killen bara hade haft en vecka på sig att lära sig verktyget.

I övrigt visades 64-bitars Windows i en komplex simulering av vatttenflöde. En blind kille från Schwiez visade (och vädjade till) oss som utvecklar hur det egentligen fungerar att köra Windows och applikationer som synskadad med funktioner för att "läsa upp" GUI, websidor mm som tal. Ett framträdande gjordes av två snubbar utklädda till PocketPC och hans kompis SmartPhone... Roligast var nog när de fick problem att nå fram till tangentbordet på grund av den begränsade rörelsefriheten man uppenbarligen hade i en PocketPC kostym... till slut fick de i alla fall ihop en blogapplikation för SmartPhone som de programmerade, laddade upp för försäljning, köpte och körde live!

Tuesday, 20 July 2004 16:13:17 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Måndagen i Amsterdam bjöd på ett antal "pre-conference tracks". Av dessa valde jag GAPP-spåret. Största anledningen var väl att det verkade bjuda på information om teknik som redan finns i dagsläget och kan användas nu. Detta hindrade förstås inte folket från Microsoft från att visa upp ännu-icke-tillgängliga verktyg som VS.Net 2005.

Dagen var uppdelad i sessioner med lite olika fokus, både översiktliga grejer om tjänsteorienterad arkitektur (SOA), säkerhet och mer praktiska grejer som enskilda byggblock och kodning. Delarna jag fann mest intressanta var:

 • Testdriven utveckling
 • Applikations- och användarspecifik konfiguration
 • Design av komponenter för databasåtkomst

James Newkirk pratade om testdriven utveckling och visade delar av nya VS.Net 2005 och dess team system som innehåller funktioner för enhetstester på kodnivå, last/stresstest samt även stöd för manuella och förinspelade tester av webapplikationer. De VS.Net 2005 baserade exempel på enhetstester han visade upp var slående lika de tester man skriver mha NUnit, vilket James för övrigt själv ligger bakom, så man inser snabbt att han tait med en hel del idéer när han började på Microsoft. Om jag inte har helt fel räcker det med att byta ut en del alias för referenser och using satser i C# koden för att man ska kunna växla mellan VS.Net 2005 och VS.Net 2003+NUnit, så lika är implementationerna. Möjligheten att beskriva direkta kundkrav mer entydigt i form av kod i testfall ter sig ganska attraktiv, om än svår att genomföra. Tyvärr verkar testdelarna inte finnas med i den betaversion av VS.Net 2005 jag har installerad... James föredrag gav i alla fall mersmak i ämnet extremprogrammering, så jag prioriterade genast upp Jan-Erik Sandbergs XP session DEV316 som skulle dyka upp under tisdagseftermiddagen.

Har ni funderat på varför det inte finns någon klass för att skriva  skriva till app.config eller web.config i System.Configuration namespace? Enkelt, man ska inte skriva till de filerna inifrån en applikation som är igång. Varför? Jo, eftersom det handlar om konfiguration på applikationsnivå och inte på användarnivå så vore det ju synd om en användares inställningar gällde för alla användare som råkar köra applikationen. Hur ska man då hantera användarspecifika inställningar... Jo, det gav Rocky Lhotka svar på när han presenterade GAPP teamets Configuration Management Application Block. En intressant fråga som inte har något glasklart svar är hur man hanterar känslig konfigurationsinformation som krypterats, någonstans måste man ju förvara krypteringsnycklarna och bättre än det gömställe man använder för denna förvaring blir inte heller krypteringen. Lite mer kött på konfigurationsinformationsbenen hittar ni här på Rockys site.

Slutligen bör man kolla in Data Access Application Block om man vill förenkla sitt liv, i alla fall de delar av livet som spenderas skrivande ADO.NET kod. Fernando Guerrero pratade, visade och gladde oss med en del intressant information om detta GAPP-block. Och vem vill inte slippa att öppna och stänga Connections hela tiden? SqlHelper kommer i alla fall jag att använda en del framöver...

Tuesday, 20 July 2004 15:48:13 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Thursday den 1 July 2004

Jag tänkte skriva lite mer om det jag sett och hört under TechEd, det får tyvärr vänta några dagar till pga stor mängd jobb som lagts på hög. Men här är i alla fall listan över sessioner som jag gick på.

Måndag

 • Förberedande konferens om "Guidance  about patterns and practices".

Tisdag

 • KEY001 "Get inside and feel the rythm"
 • GNLDEVDAT VS.Net 2005 and SQL2K5 roadmap
 • DEV320 C# Best practices for building applications
 • DEV316 eXtreme programming: the alternative way to building high quality systems

Onsdag

 • DAT403 Understanding and optimising ADO.Net performance
 • DAT348 SQL2K Indexing best practice
 • DAT318 SQL2K5 .NET Framework-based programming in the database
 • DEVIL02 Using HyperThreading technology to enhance .NET managed code applications (Instructor-led Lab)
 • DEV310 ASP.Net tips & tricks to build a killer web application
 • DEV390 So you think you know what an object is?

Torsdag

 • DEV351 VS.Net IDE tips & tricks
 • DEV350 VS.Net programming middle-tier business logic
 • CTS308 Building ProseWare, Inc - a non-trivial SOA system
 • DEV450 Debugging managed code 
 • CTS404 Best practices for handling state at multiple layers in .NET applications

Fredag

 • CHT009 .NET Architecture Clinic med Juval Löwy 
 • DEV402 Get the best out of .Net Streams 
 • DEV491 .NET Framework writing faster managed code  
 • DEV413 ASP.Net tips & tricks for building server controls
 • DEV404 Building extensible applications using attibutes, reflection and code generation
Thursday, 01 July 2004 15:44:44 (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
Blog & Contact
Per Salmi
Per Salmi
Min LinkedIn Profil

Jag arbetar på Combitech AB i Linköping med konsultuppdrag och utbildning inom Microsoft .NET området. Kontakta mig gärna om ni har frågor, behov av konsulttjänster eller är intresserade av utbildning inom .NET.

Copyright © 2018 Per Salmi

Bloggmotor: newtelligence dasBlog 2.3.12105.0

Sign In
Archive
<2018 December>
SunMonTueWedThuFriSat
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Statistics
Total Posts: 220
This Year: 0
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 40

Datorer
All Content Copyright © 2018, Per Salmi