PerSalmi.NET

Swedish .Net software developer...
# Thursday den 10 June 2010

Riktigt packat schema hela dagarna… Undrar när ska man hitta tid att summera och reflektera över det man snappar upp ur störtfloden av information här på TechEd? Här blir det ju mitt i natten som man har tid att samla tankarna.

image GeekFest  på Pat O’Briens igårkväll, mycket folk. MS DevDiv hade bullat upp med New Orleans specialitéer, Po-Boys, jambalaya och räkor (utan råolja :-) ).

Det blev mycket prat om Sverige med nyfikna amerikaner. Snackade även lite kodkata och varför vi så sällan tränar på att kunna våra verktyg som utvecklare med David Starr som höll ett föredrag om det tidigare på  dagen.

Kodkatan som David körde på sin session tillsammans med Ben Day var Uncle Bobs Bowling Game Kata. I den variant de gjorde under pågående diskussion med oss i publiken användes MSpec och Resharper.

Hur går det till med en kodkata? Jag receptet är någon i stil med detta:

 1. Välj en kata uppgift.
 2. Implementera en lösning för uppgiften, gärna testdriven!
 3. Variera faktorer som programspråk, algoritm, programmeringsparadigm - skriv funktionellt, objektorienterat eller procedurellt använd olika testramverk och/eller mockramverk
 4. Börja om på steg 2.

Vill du börja? Uppgifter som kan passa hittar man på http://codekata.com/ eller om man gillar matematiska problem så passar väl valt problem från Project Euler.

Tidigare idag var jag på en dragning om erfarenheter av att bygga LOB applikationer i Silverlight. Det var Dan Wahlin som höll det och han har sammanfattat det han pratade om i en bloggpost med tillhörande exempelkod: Tales from the Trenches – Building a Real-World Silverlight Line of Business Application

Thursday, June 10, 2010 8:36:23 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Tuesday den 8 June 2010

Måndagen började med keynoteföredrag av Bob Muglia med sällskap av ett gäng medhjälpare. Det var mycket Cloud-snack med inslag av utveckling och driftsättning samt en del intressanta stora kundprojekt som tex resurshantering under inspelningen av Avatar. Vill man se hela keynote-sessionen så finns den här: TechEd Keynote (kräver Silverlight). Lite nyheter från keynote var att Azure nu klarar IntelliTrace debugging, Office och SharePoint integration för Windows Phone 7 och att nästa Office Communicator ser lovande ut med HD-video.

Developer Foundation Session

Efter keynoten kördes tre olika spår med översiktliga föredrag riktade till olika målgrupper, vi var på Developer Foundation sessionen med Jason Zander. Här trillade det in flera nyheter som släppts idag. Vi börjar med Windows Azure Tools for Microsoft Visual Studio 1.2 (June 2010) som ger fullt stöd för Azure utveckling i Visual Studio 2010 och 2008. Man kan nu välja mellan .NET Framework 3.5 eller 4.0 i sina molnapplikationer.

Utöver detta släpptes Windows Server AppFabric och ännu ett par tillägg till Visual Studio 2010, nämligen Visualization and Modeling Feature Pack, som ger kodgenerering från UML diagram mm till den som har Ultimate Edition av Visual Studio, och Visual Studio 2010 Pro Power Tools som ger förbättrat fliksystem och mer funktioner i texteditorn.

image
Färgade flikar som indikerar att filerna tillhör olika projekt. 

Den bästa funktionen i detta power pack är nog att man nu kan söka i Add References dialogen:

image
Nya Add References med fritextsök för assemblies efter namn.

Mer nyheter som rör Visual Studio är en projektmall för TFS: Team Foundation Server Scrum v1.0 Beta som också släppts idag.

Expression Blend 4 och dess kompisar i sviten Expression Studio 4 har också blivit vuxna och kompletterar verktygen för utveckling mot .NET 4 så man nu kan jobba med Blend 4 och VS 2010 utan att behöva köra betaversioner av dem. Expression 4 finns på MSDN Download nu.

Efter lunchen freakade vi ur på AppFabric och såg två sessioner om WCF, WF och vad AppFabric ger. Kan passa riktigt bra i projektet vi jobbar på där hemma! Ger en del idéer som vi nog borde pröva för att bättra på skalbarheten.

Tuesday, June 8, 2010 6:51:01 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Resan hit gick ganska bra, nån timmes försening av sista flyget från Detroit ner till New Orleans på grund av att presidenten ville ha flygplatsen för sig själv men det ordnade sig rätt bra. Obama lyfte och vi fick landa.

Det vore väl synd att säga att vädret här i  är på topp, bilden säger det mesta. Tryckande värme och fuktigt… Lite känsla av att sitta i en tryckkokare. Nån skrev på Twitter att en av fördelarna med New Orleans just nu är att alla skrynkliga skjortor rätar ut sig själva med hjälp av ångan…

image

I söndags var det förkonferens där vi fick en crash course i Silverlight av Jeff Prosise från Wintellect. Rätt mycket coola demos och en rejäl hög med kod att gå igenom framöver. Får väl se om jag kan plocka några guldkorn ur materialet att skiva om senare. Man inser att Microsoft satsar stenhårt på Silverlight i kombination med Windows Phone Series 7 som kommer på skarpa lurar i höst. Eftersom jag själv har en Android telefon nu så kunde det ju vara intressant att veta hur det ser ut för Silverlight på Android, frågan kom upp och Jeff som inte är anställd av Microsoft men har bra insyn i utvecklingen sa bara: “Jag kan inte ge några kommentarer om det.”  - Tolkas antagligen precis som man själv vill men visst vore det bra om det dök upp en runtime för Android. Med tanke på att Microsoft verkar vara ganska kritiska till Apples krav att iPhone appar ska utvecklas i Objective C och att Jobs vägrar släppa fram andra tekniker som Flash och Silverlight så kanske Microsoft kan gå i bräschen för öppenhet för en gångs skull och släppa Silverlight för fler plattformar. Men å andra sidan så betraktar de kanske Andriod som ett hot mot Windows Phone 7 och låter bli att släppa Silverlight för Android.

För övrigt var Jeffs föredrag mycket intressant och proffsigt genomfört och innehöll en del “det här säger folk att man inte kan göra med Silverlight men det kan man visst”-punkter.

Tuesday, June 8, 2010 5:01:57 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Wednesday den 26 May 2010

Nu är det lite drygt bara en vecka kvar innan avfärd till Tech·Ed 2010 i New Orleans. Efter det artilleri av lanserade och uppdaterade tekniker och produkter som kommit under våren kommer det att bli väldigt intressant att vara på Tech·Ed i år. Nu har ju utvecklare världen över hunnit ta in lite av det nya vilket borde kunna ge en del bränsle åt intressanta diskussioner. I projektet jag jobbar med just nu gick vi över till .NET 4.0 och Visual Studio 2010 med rätt enkla medel redan första veckan efter den officiella lanseringen. Iofs hade vi läst på läxan lite innan och hade hyffsad koll på vad som funkar och inte funkar.

Jag får nog jobba lite till med schedule buildern innan jag är klar att ge ifrån mig en “sannolik” lista av sessioner som jag tänkt gå på men det ser ut att bli en del Silverlight på schemat eftersom det ligger projekt i pipen framöver som kommer att bygga på tekniken. Eftersom det oftast dyker upp något intressant spår när man väl är på plats får det nog finnas utrymme för improvisation.

Wednesday, May 26, 2010 3:18:22 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Monday den 11 May 2009

Kollade just på det livesända keynote föredraget från Microsoft TechEd 2009 via webben. Det var inte mycket nyheter för utvecklare, troligen en effekt av att PDC och MIX gick nyligen, kanske spelar det in att man gått tillbaks till det sammanslagna formatet med både utvecklare och IT-proffs under samma vecka. Jag hade hoppats på att de skulle släppa Visual Studio 2010 Beta men det mest intressanta för utvecklare var en annonsering att en förhandsversion av Sql Server 2008 R2 kommer mot slutet av året. Även Office 2010 kommer i en testversion under året. Intresserad? Kolla på Office 2010 the Movie.

image

Annars var det en del om releasekandidaterna av Windows 7 och Windows Server 2008 R2. Man jobbar tydligen hårt på att förbättra drivrutiner i Windows 7 nu, framför allt för grafikkort. Det är också samarbete på gång med Intel kring strömsparfunktioner och optimering av flertrådade applikationer. För övrigt var det upprepning av saker som BitLocker to Go, boot av VHD-filer.

Mot slutet övergick det till några demos av virtualisering och Exchange Server 2010.

Vill man hålla koll på det som händer under veckan så är TechEd Online ett hett tips tillsammans med bloggar på TechEd Blogs eller Twitter.

Vi får väl hoppas att det dyker upp lite coola nyheter för .NET-utvecklare längre fram i veckan.

Uppdaterat! En bra sammanställning av nya produkter som visats/pratats om på TechEd finns på: Roadmaps for Major Products Announced at TechEd

Monday, May 11, 2009 10:04:14 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Thursday den 7 July 2005

Jeff Prosise (Wintellect)gav en underhållande genomgång av de flesta nyheter i ASP.NET. Det mest intressanta inom ASP.NET området för min del kommer att bli att bygga en del olika providers för Membership, SiteMap mfl. som utnyttjar provider modellen och de nya sätten  att hantera asynkrona sidor. Jag anar också en nyrenässans för JavaScript-kunskaper i och med att Client-Callbacks kommer att finnas tillgängligt.

Fredrik Normén har en del mycket intressanta postningar om providers på sin blog

Märkligt vad man får mycket nya bra idéer när man sitter på ett sånt här ställe och ser demos av nya grejer... Det är väl helt enkelt så att när jag sitter på min vanliga arbetsplats så är dagen alltid fylld med måste-vara-klart-igår-eller-helst-förra-månaden-saker så man hinner inte läsa in sig och testa nyheter i den takt man borde.

Thursday, July 7, 2005 9:33:25 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
.Net | ASP.NET | TechEd
# Wednesday den 15 June 2005

Snart bara tre veckor tills det bär iväg till Amsterdam igen för en vecka.

TechEd 2005 Logo

Väntar med spänning på att kunna planera vilka föredrag, seminarier och diskussioner jag ska delta vid. I år kommer jag nog att lägga mer tid på Chalk-&-Talk sessioner än förra året. Jag upptäckte lite för sent att det var ett mycket givande format för att lära sig saker.

Wednesday, June 15, 2005 9:13:03 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Tuesday den 20 July 2004

Scott Guthrie at TechEd Europe 2004Scott Guthrie och hans kompisar i VS teamet visar upp nyheter i VS 2005. Här undrar man om de verkligen tänkt till eftersom de snackar en hel del om Express Edition som är avsedd för entusiaster, privatpersoner, studenter mm som inte kan lägga ut stora pengar på en dyr utvecklingsmiljö. Publiken på TechEd är ju redan ganska professionell till sin natur i alla fall med tanke på att det kostar en del att överhuvudtaget ta sig dit. Så Express Edition av C#, VB, C++ och SQL Server kanske inte får TechEd publiken i extas, men det är troligen ett smart drag att slå sig in i konkurrensen om nya utvecklare med billiga verktyg för studenter. På min tid vid LiTH var Microsoft i strort sett bannlyst och syntes inte till alls som miljö, det ledde till en viss chock när man kom ut på sin första arbetsplats... Kontentan av föredraget är väl att man inom Microsoft satsar hårt på att få bättre kontakt med utvecklare genom alla möjliga kanaler.

Själva verktygen visar också upp en del trevliga nyheter. SQL Server 2005 Express Edition som ersätter MSDE ger tex möjligheter för att driftsätta databaser som en enda fristående fil. Inte helt fel om man vill köra i en webhotell miljö samt slippa gamla Access-databaser. Visual Studio Team System får en kort demo, frågan är vilken nivå på MSDN prenumeration man kommer att behöva för att få den produkten. Det ryktas om att den inte kommer att ingå i universal-nivån. Trevliga små detaljer som drill-down på variabler i debugläge så man slipper skapa watches på variablerna, bättre egenskapseditor mha smart-tags, bättre IntelliSense mm finns också i 2005 versionen. En riktigt efterlängtad grej som jag såg var att Copy Web funktionen i ASP.NET projekt nu visar innehållet på både utvecklar- och driftmaskinen så man enkelt ser att rätt saker hamnar på rätt plats. Webbutvecklaren får dessutom drösvis med nya trevliga webkontroller.

Tuesday, July 20, 2004 4:48:15 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Ja, vad ska man säga om detta... Tydligen ett nytt upplägg gentemot andra år och/eller keynotes. Här hade man valt att ett helt gäng pratade och demonstrerade höjdpunkter istället för att ha en ensam talare som Bill Gates eller Steve Ballmer. Om det är ett nytt grepp vet jag inte eftersom jag inte varit på TechEd förr men det funkade, alla hittade några pärlor och talarna rev ner en och annan trumvirvel (ersatte applåderna eftersom alla hade fått varsin handgjord afrikansk trumma för just detta ändamål).

Visual Studio.NET 2005 och SQL Server 2005 (Yukon) visades såklart, man annonserade Express utgåvorna av dessa verktyg och lät en student visa upp lite tricks, klart godkänt eftersom killen bara hade haft en vecka på sig att lära sig verktyget.

I övrigt visades 64-bitars Windows i en komplex simulering av vatttenflöde. En blind kille från Schwiez visade (och vädjade till) oss som utvecklar hur det egentligen fungerar att köra Windows och applikationer som synskadad med funktioner för att "läsa upp" GUI, websidor mm som tal. Ett framträdande gjordes av två snubbar utklädda till PocketPC och hans kompis SmartPhone... Roligast var nog när de fick problem att nå fram till tangentbordet på grund av den begränsade rörelsefriheten man uppenbarligen hade i en PocketPC kostym... till slut fick de i alla fall ihop en blogapplikation för SmartPhone som de programmerade, laddade upp för försäljning, köpte och körde live!

Tuesday, July 20, 2004 4:13:17 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Måndagen i Amsterdam bjöd på ett antal "pre-conference tracks". Av dessa valde jag GAPP-spåret. Största anledningen var väl att det verkade bjuda på information om teknik som redan finns i dagsläget och kan användas nu. Detta hindrade förstås inte folket från Microsoft från att visa upp ännu-icke-tillgängliga verktyg som VS.Net 2005.

Dagen var uppdelad i sessioner med lite olika fokus, både översiktliga grejer om tjänsteorienterad arkitektur (SOA), säkerhet och mer praktiska grejer som enskilda byggblock och kodning. Delarna jag fann mest intressanta var:

 • Testdriven utveckling
 • Applikations- och användarspecifik konfiguration
 • Design av komponenter för databasåtkomst

James Newkirk pratade om testdriven utveckling och visade delar av nya VS.Net 2005 och dess team system som innehåller funktioner för enhetstester på kodnivå, last/stresstest samt även stöd för manuella och förinspelade tester av webapplikationer. De VS.Net 2005 baserade exempel på enhetstester han visade upp var slående lika de tester man skriver mha NUnit, vilket James för övrigt själv ligger bakom, så man inser snabbt att han tait med en hel del idéer när han började på Microsoft. Om jag inte har helt fel räcker det med att byta ut en del alias för referenser och using satser i C# koden för att man ska kunna växla mellan VS.Net 2005 och VS.Net 2003+NUnit, så lika är implementationerna. Möjligheten att beskriva direkta kundkrav mer entydigt i form av kod i testfall ter sig ganska attraktiv, om än svår att genomföra. Tyvärr verkar testdelarna inte finnas med i den betaversion av VS.Net 2005 jag har installerad... James föredrag gav i alla fall mersmak i ämnet extremprogrammering, så jag prioriterade genast upp Jan-Erik Sandbergs XP session DEV316 som skulle dyka upp under tisdagseftermiddagen.

Har ni funderat på varför det inte finns någon klass för att skriva  skriva till app.config eller web.config i System.Configuration namespace? Enkelt, man ska inte skriva till de filerna inifrån en applikation som är igång. Varför? Jo, eftersom det handlar om konfiguration på applikationsnivå och inte på användarnivå så vore det ju synd om en användares inställningar gällde för alla användare som råkar köra applikationen. Hur ska man då hantera användarspecifika inställningar... Jo, det gav Rocky Lhotka svar på när han presenterade GAPP teamets Configuration Management Application Block. En intressant fråga som inte har något glasklart svar är hur man hanterar känslig konfigurationsinformation som krypterats, någonstans måste man ju förvara krypteringsnycklarna och bättre än det gömställe man använder för denna förvaring blir inte heller krypteringen. Lite mer kött på konfigurationsinformationsbenen hittar ni här på Rockys site.

Slutligen bör man kolla in Data Access Application Block om man vill förenkla sitt liv, i alla fall de delar av livet som spenderas skrivande ADO.NET kod. Fernando Guerrero pratade, visade och gladde oss med en del intressant information om detta GAPP-block. Och vem vill inte slippa att öppna och stänga Connections hela tiden? SqlHelper kommer i alla fall jag att använda en del framöver...

Tuesday, July 20, 2004 3:48:13 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Thursday den 1 July 2004

Jag tänkte skriva lite mer om det jag sett och hört under TechEd, det får tyvärr vänta några dagar till pga stor mängd jobb som lagts på hög. Men här är i alla fall listan över sessioner som jag gick på.

Måndag

 • Förberedande konferens om "Guidance  about patterns and practices".

Tisdag

 • KEY001 "Get inside and feel the rythm"
 • GNLDEVDAT VS.Net 2005 and SQL2K5 roadmap
 • DEV320 C# Best practices for building applications
 • DEV316 eXtreme programming: the alternative way to building high quality systems

Onsdag

 • DAT403 Understanding and optimising ADO.Net performance
 • DAT348 SQL2K Indexing best practice
 • DAT318 SQL2K5 .NET Framework-based programming in the database
 • DEVIL02 Using HyperThreading technology to enhance .NET managed code applications (Instructor-led Lab)
 • DEV310 ASP.Net tips & tricks to build a killer web application
 • DEV390 So you think you know what an object is?

Torsdag

 • DEV351 VS.Net IDE tips & tricks
 • DEV350 VS.Net programming middle-tier business logic
 • CTS308 Building ProseWare, Inc - a non-trivial SOA system
 • DEV450 Debugging managed code 
 • CTS404 Best practices for handling state at multiple layers in .NET applications

Fredag

 • CHT009 .NET Architecture Clinic med Juval Löwy 
 • DEV402 Get the best out of .Net Streams 
 • DEV491 .NET Framework writing faster managed code  
 • DEV413 ASP.Net tips & tricks for building server controls
 • DEV404 Building extensible applications using attibutes, reflection and code generation
Thursday, July 1, 2004 3:44:44 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Här i Amsterdam slår Microsoft på stora trumman för senaste tillskottet i Visual Studio familjen, nämligen Express Edition. Express serien består av nedbantade versioner av Visual Studio 2005, uppdelade efter språk och i viss mån användningsområde. Det finns versioner för C#, Visual Basic, C++, J# samt ersättaren till dagens fria desktopversion av SQL Server. Dessutom en intressant cross-over grej, Visual Studio Web Dev 2005 Express, en miljö optimerad för att bygga ASP.Net websiter. Kolla på http://msdn.microsoft.com/express/ om du är intresserad!

MSDN prenumeranter kommer enligt folket här nere att hitta Beta 1 av VS.Net 2005 Architect Edition på Subscriber Downloads inom några dagar. Frågan är hur man ska stå ut med att jobba i VS.Net 2003 ända tills den nya släpps på riktigt, man blir ju snabbt sugen på att utnyttja nya funktioner...

Om Microsoft slår på stora trumman så har de fått TechEd deltagarna att slå på lilla trumman... Alla deltagare försågs med sydafrikanska trummor och fick en grundläggande trum-kurs under en halvtimme. Ny och gammal komunikationsteknik som möts...

En viss övning i stadsorientering och Amsterdams kollektivtrafik bjöds vi också på av svenska Microsoft. Det var inte helt enkelt att hitta välkomstmottagningen på måndagskvällen.

 

Thursday, July 1, 2004 12:41:00 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Sunday den 27 June 2004

Ok, då var det söndagskväll och jag är på plats i Amsterdam. Hotellet (Casa 400) kanske inte var ett perfekt val, varken vad det gäller läge eller standard, men det blir som det blir när man har bråttom att välja och inte känner till stan.

Det var i alla fall trevligt bemötande från Microsofts sida redan ute på flygplatsen, direktbuss till hotellet. Det var rätt skönt att kunna ge svar på tal till taxichaufförer som försökte truga på mig en taxiresa in till centrum för samma pris... De backade dock ur snabbt när jag frågade om de alltså körde helt gratis...

Tekniken då? Jo, GPRS verkar funka bra hos flera av Telias roaming partners, men det var värt att söka igenom vilka nätoperatörer som fanns tillgängliga och jämföra hastigheten. KPN kopplade upp bra men har urkass överföringshastighet, T-Mobile däremot har användbar hastighet på nätet.

Nu är det väl läge att försöka prioritera lite i listan över föredrag, labbar, chalk-n-talks som är intressanta. Vissa tider under veckan är glasklara med endast ett intressant alternativ, andra tider är det 4-5 samtidiga sessioner som slåss om uppmärksamheten.

Sunday, June 27, 2004 11:42:23 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Saturday den 12 June 2004

Well, as an attendee to be, I thought I just have to put this logo here... Now I have to figure out what sessions to see when I get to Amsterdam. The pre-conference 'Guidance about Patterns and Practices' is the only one that I have nailed down yet.

TechEd 2004 badge

Saturday, June 12, 2004 9:56:55 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
Blog & Contact
Per Salmi
Per Salmi
Min LinkedIn Profil

Jag arbetar på Combitech AB i Linköping med konsultuppdrag och utbildning inom Microsoft .NET området. Kontakta mig gärna om ni har frågor, behov av konsulttjänster eller är intresserade av utbildning inom .NET.

Copyright © 2019 Per Salmi

Bloggmotor: newtelligence dasBlog 2.3.12105.0

Sign In
Archive
Statistics
Total Posts: 220
This Year: 0
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 43

Datorer
All Content Copyright © 2019, Per Salmi