PerSalmi.NET

Swedish .Net software developer...
# Wednesday den 15 June 2005

Snart bara tre veckor tills det bär iväg till Amsterdam igen för en vecka.

TechEd 2005 Logo

Väntar med spänning på att kunna planera vilka föredrag, seminarier och diskussioner jag ska delta vid. I år kommer jag nog att lägga mer tid på Chalk-&-Talk sessioner än förra året. Jag upptäckte lite för sent att det var ett mycket givande format för att lära sig saker.

Wednesday, June 15, 2005 9:13:03 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Tuesday den 20 July 2004

Scott Guthrie at TechEd Europe 2004Scott Guthrie och hans kompisar i VS teamet visar upp nyheter i VS 2005. Här undrar man om de verkligen tänkt till eftersom de snackar en hel del om Express Edition som är avsedd för entusiaster, privatpersoner, studenter mm som inte kan lägga ut stora pengar på en dyr utvecklingsmiljö. Publiken på TechEd är ju redan ganska professionell till sin natur i alla fall med tanke på att det kostar en del att överhuvudtaget ta sig dit. Så Express Edition av C#, VB, C++ och SQL Server kanske inte får TechEd publiken i extas, men det är troligen ett smart drag att slå sig in i konkurrensen om nya utvecklare med billiga verktyg för studenter. På min tid vid LiTH var Microsoft i strort sett bannlyst och syntes inte till alls som miljö, det ledde till en viss chock när man kom ut på sin första arbetsplats... Kontentan av föredraget är väl att man inom Microsoft satsar hårt på att få bättre kontakt med utvecklare genom alla möjliga kanaler.

Själva verktygen visar också upp en del trevliga nyheter. SQL Server 2005 Express Edition som ersätter MSDE ger tex möjligheter för att driftsätta databaser som en enda fristående fil. Inte helt fel om man vill köra i en webhotell miljö samt slippa gamla Access-databaser. Visual Studio Team System får en kort demo, frågan är vilken nivå på MSDN prenumeration man kommer att behöva för att få den produkten. Det ryktas om att den inte kommer att ingå i universal-nivån. Trevliga små detaljer som drill-down på variabler i debugläge så man slipper skapa watches på variablerna, bättre egenskapseditor mha smart-tags, bättre IntelliSense mm finns också i 2005 versionen. En riktigt efterlängtad grej som jag såg var att Copy Web funktionen i ASP.NET projekt nu visar innehållet på både utvecklar- och driftmaskinen så man enkelt ser att rätt saker hamnar på rätt plats. Webbutvecklaren får dessutom drösvis med nya trevliga webkontroller.

Tuesday, July 20, 2004 4:48:15 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Ja, vad ska man säga om detta... Tydligen ett nytt upplägg gentemot andra år och/eller keynotes. Här hade man valt att ett helt gäng pratade och demonstrerade höjdpunkter istället för att ha en ensam talare som Bill Gates eller Steve Ballmer. Om det är ett nytt grepp vet jag inte eftersom jag inte varit på TechEd förr men det funkade, alla hittade några pärlor och talarna rev ner en och annan trumvirvel (ersatte applåderna eftersom alla hade fått varsin handgjord afrikansk trumma för just detta ändamål).

Visual Studio.NET 2005 och SQL Server 2005 (Yukon) visades såklart, man annonserade Express utgåvorna av dessa verktyg och lät en student visa upp lite tricks, klart godkänt eftersom killen bara hade haft en vecka på sig att lära sig verktyget.

I övrigt visades 64-bitars Windows i en komplex simulering av vatttenflöde. En blind kille från Schwiez visade (och vädjade till) oss som utvecklar hur det egentligen fungerar att köra Windows och applikationer som synskadad med funktioner för att "läsa upp" GUI, websidor mm som tal. Ett framträdande gjordes av två snubbar utklädda till PocketPC och hans kompis SmartPhone... Roligast var nog när de fick problem att nå fram till tangentbordet på grund av den begränsade rörelsefriheten man uppenbarligen hade i en PocketPC kostym... till slut fick de i alla fall ihop en blogapplikation för SmartPhone som de programmerade, laddade upp för försäljning, köpte och körde live!

Tuesday, July 20, 2004 4:13:17 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Måndagen i Amsterdam bjöd på ett antal "pre-conference tracks". Av dessa valde jag GAPP-spåret. Största anledningen var väl att det verkade bjuda på information om teknik som redan finns i dagsläget och kan användas nu. Detta hindrade förstås inte folket från Microsoft från att visa upp ännu-icke-tillgängliga verktyg som VS.Net 2005.

Dagen var uppdelad i sessioner med lite olika fokus, både översiktliga grejer om tjänsteorienterad arkitektur (SOA), säkerhet och mer praktiska grejer som enskilda byggblock och kodning. Delarna jag fann mest intressanta var:

 • Testdriven utveckling
 • Applikations- och användarspecifik konfiguration
 • Design av komponenter för databasåtkomst

James Newkirk pratade om testdriven utveckling och visade delar av nya VS.Net 2005 och dess team system som innehåller funktioner för enhetstester på kodnivå, last/stresstest samt även stöd för manuella och förinspelade tester av webapplikationer. De VS.Net 2005 baserade exempel på enhetstester han visade upp var slående lika de tester man skriver mha NUnit, vilket James för övrigt själv ligger bakom, så man inser snabbt att han tait med en hel del idéer när han började på Microsoft. Om jag inte har helt fel räcker det med att byta ut en del alias för referenser och using satser i C# koden för att man ska kunna växla mellan VS.Net 2005 och VS.Net 2003+NUnit, så lika är implementationerna. Möjligheten att beskriva direkta kundkrav mer entydigt i form av kod i testfall ter sig ganska attraktiv, om än svår att genomföra. Tyvärr verkar testdelarna inte finnas med i den betaversion av VS.Net 2005 jag har installerad... James föredrag gav i alla fall mersmak i ämnet extremprogrammering, så jag prioriterade genast upp Jan-Erik Sandbergs XP session DEV316 som skulle dyka upp under tisdagseftermiddagen.

Har ni funderat på varför det inte finns någon klass för att skriva  skriva till app.config eller web.config i System.Configuration namespace? Enkelt, man ska inte skriva till de filerna inifrån en applikation som är igång. Varför? Jo, eftersom det handlar om konfiguration på applikationsnivå och inte på användarnivå så vore det ju synd om en användares inställningar gällde för alla användare som råkar köra applikationen. Hur ska man då hantera användarspecifika inställningar... Jo, det gav Rocky Lhotka svar på när han presenterade GAPP teamets Configuration Management Application Block. En intressant fråga som inte har något glasklart svar är hur man hanterar känslig konfigurationsinformation som krypterats, någonstans måste man ju förvara krypteringsnycklarna och bättre än det gömställe man använder för denna förvaring blir inte heller krypteringen. Lite mer kött på konfigurationsinformationsbenen hittar ni här på Rockys site.

Slutligen bör man kolla in Data Access Application Block om man vill förenkla sitt liv, i alla fall de delar av livet som spenderas skrivande ADO.NET kod. Fernando Guerrero pratade, visade och gladde oss med en del intressant information om detta GAPP-block. Och vem vill inte slippa att öppna och stänga Connections hela tiden? SqlHelper kommer i alla fall jag att använda en del framöver...

Tuesday, July 20, 2004 3:48:13 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Thursday den 1 July 2004

Jag tänkte skriva lite mer om det jag sett och hört under TechEd, det får tyvärr vänta några dagar till pga stor mängd jobb som lagts på hög. Men här är i alla fall listan över sessioner som jag gick på.

Måndag

 • Förberedande konferens om "Guidance  about patterns and practices".

Tisdag

 • KEY001 "Get inside and feel the rythm"
 • GNLDEVDAT VS.Net 2005 and SQL2K5 roadmap
 • DEV320 C# Best practices for building applications
 • DEV316 eXtreme programming: the alternative way to building high quality systems

Onsdag

 • DAT403 Understanding and optimising ADO.Net performance
 • DAT348 SQL2K Indexing best practice
 • DAT318 SQL2K5 .NET Framework-based programming in the database
 • DEVIL02 Using HyperThreading technology to enhance .NET managed code applications (Instructor-led Lab)
 • DEV310 ASP.Net tips & tricks to build a killer web application
 • DEV390 So you think you know what an object is?

Torsdag

 • DEV351 VS.Net IDE tips & tricks
 • DEV350 VS.Net programming middle-tier business logic
 • CTS308 Building ProseWare, Inc - a non-trivial SOA system
 • DEV450 Debugging managed code 
 • CTS404 Best practices for handling state at multiple layers in .NET applications

Fredag

 • CHT009 .NET Architecture Clinic med Juval Löwy 
 • DEV402 Get the best out of .Net Streams 
 • DEV491 .NET Framework writing faster managed code  
 • DEV413 ASP.Net tips & tricks for building server controls
 • DEV404 Building extensible applications using attibutes, reflection and code generation
Thursday, July 1, 2004 3:44:44 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd

Här i Amsterdam slår Microsoft på stora trumman för senaste tillskottet i Visual Studio familjen, nämligen Express Edition. Express serien består av nedbantade versioner av Visual Studio 2005, uppdelade efter språk och i viss mån användningsområde. Det finns versioner för C#, Visual Basic, C++, J# samt ersättaren till dagens fria desktopversion av SQL Server. Dessutom en intressant cross-over grej, Visual Studio Web Dev 2005 Express, en miljö optimerad för att bygga ASP.Net websiter. Kolla på https://msdn.microsoft.com/express/ om du är intresserad!

MSDN prenumeranter kommer enligt folket här nere att hitta Beta 1 av VS.Net 2005 Architect Edition på Subscriber Downloads inom några dagar. Frågan är hur man ska stå ut med att jobba i VS.Net 2003 ända tills den nya släpps på riktigt, man blir ju snabbt sugen på att utnyttja nya funktioner...

Om Microsoft slår på stora trumman så har de fått TechEd deltagarna att slå på lilla trumman... Alla deltagare försågs med sydafrikanska trummor och fick en grundläggande trum-kurs under en halvtimme. Ny och gammal komunikationsteknik som möts...

En viss övning i stadsorientering och Amsterdams kollektivtrafik bjöds vi också på av svenska Microsoft. Det var inte helt enkelt att hitta välkomstmottagningen på måndagskvällen.

 

Thursday, July 1, 2004 12:41:00 AM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Sunday den 27 June 2004

Ok, då var det söndagskväll och jag är på plats i Amsterdam. Hotellet (Casa 400) kanske inte var ett perfekt val, varken vad det gäller läge eller standard, men det blir som det blir när man har bråttom att välja och inte känner till stan.

Det var i alla fall trevligt bemötande från Microsofts sida redan ute på flygplatsen, direktbuss till hotellet. Det var rätt skönt att kunna ge svar på tal till taxichaufförer som försökte truga på mig en taxiresa in till centrum för samma pris... De backade dock ur snabbt när jag frågade om de alltså körde helt gratis...

Tekniken då? Jo, GPRS verkar funka bra hos flera av Telias roaming partners, men det var värt att söka igenom vilka nätoperatörer som fanns tillgängliga och jämföra hastigheten. KPN kopplade upp bra men har urkass överföringshastighet, T-Mobile däremot har användbar hastighet på nätet.

Nu är det väl läge att försöka prioritera lite i listan över föredrag, labbar, chalk-n-talks som är intressanta. Vissa tider under veckan är glasklara med endast ett intressant alternativ, andra tider är det 4-5 samtidiga sessioner som slåss om uppmärksamheten.

Sunday, June 27, 2004 11:42:23 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
# Saturday den 12 June 2004

Well, as an attendee to be, I thought I just have to put this logo here... Now I have to figure out what sessions to see when I get to Amsterdam. The pre-conference 'Guidance about Patterns and Practices' is the only one that I have nailed down yet.

TechEd 2004 badge

Saturday, June 12, 2004 9:56:55 PM (W. Europe Daylight Time, UTC+02:00)  #    Comments [0]
TechEd
Blog & Contact
Per Salmi
Per Salmi
Min LinkedIn Profil

Jag arbetar på Combitech AB i Linköping med konsultuppdrag och utbildning inom Microsoft .NET området. Kontakta mig gärna om ni har frågor, behov av konsulttjänster eller är intresserade av utbildning inom .NET.

Copyright © 2021 Per Salmi

Bloggmotor: newtelligence dasBlog 2.3.12105.0

Sign In
Statistics
Total Posts: 73
This Year: 0
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 0

Datorer
All Content Copyright © 2021, Per Salmi