PerSalmi.NET

Swedish .Net software developer...
# Wednesday den 26 September 2007

Förra veckan landade det en liten 160 Gb USB disk på mitt skrivbord, en Western Digital Passport. Det är väl egentligen behovet av bra backup och att vi kommer att jobba allt mer med virtuella maskiner i en del projekt som ligger bakom inköpet.

IMAGE_034 

Behovet av enkel återställning efter en total katastrof ledde till att jag letade upp hur man fixar total backup från kommandoraden i Vista:

wbadmin start backup -backupTarget:D: -include:C: -quiet

C: respektive D: på raden ovan byts ut mot den enhet man vill säkerhetskopiera samt den enhet där man vill lägga kopian.

Wednesday, 28 November 2007 22:12:34 (W. Europe Standard Time, UTC+01:00)
Min Dell Latitude D630 som jag haft i 6 månader började ge ifrån sig tickande ljud... lät som hårddisken höll på att ge upp. Ringde Dell Business Support och efter lite diagnostik så sa de att de skickar en ny HDD. Så jag behövde ta en smidig backup av hela hårddisken för att inte behöva installera om allt från scratch.
Backupen i Vista gick jättebra, under Control Panel-System and Maintenance, Backup & Restore Center finns funktionen "Back up computer", som alltså är det grafiska motsvarigheten till wbadmin.
Det tog ca 50 min för 30 GB, så jag hade egentligen kunnat låta bli rensa filer (jag flyttade manuellt VPC images och .iso-filer på ca 40 GB först).
Inga klagomål på låsta filer heller (hade stoppat IIS/Outlook/SQL) men jag tror nästan att för att den ska kunna kopiera så snabbt måste den gå direkt mot Disk I/O eller nåt sånt, tror inte den kör på högre lager.
sen stoppade jag i nya disken, bootade från DVDn med Vista... recovery menyn, letade upp USB-disken, den hittade backupen där och jag valde den och den kopierade tillbaks allt. Tog också 35 min tror jag... partitioner och allt stämde exakt, så det var nog också nån form av rå "paste" av diskklonen.
När jag kontrollert klart allt så stoppade jag in den trasiga disken och körde Killdisk från http://www.killdisk.com/
Gratisversionen skriver en "0" på hela disken, betalversionen kan köra flera "pass" för att säkra att datat inte går att återskapa... Jag laddade ner Killdisk som en .iso disk image, man bränner en CD med den, bootar upp datorn från CD-läsaren, då startar FreeDOS med Killdisk, sen
var det bara att starta Killdisk och se progress... tog ca 40 min att rensa disken.. när den var klar så gick det (förstås) inte boota den hårddisken längre, datorn sa No operating system found eller nåt sånt...

Man får ju inte lämna tillbaka disken med känslig data, företagsinterna dokument osv som nyfiken tekniker på Dell köra Undelete file/ Uneraser och få fram all data man har haft på den, teknikern på Dell sa att dem var helt ointresserade av vad som fanns på den när jag sa till henne att jag tänkte blåsa disken... ärligt talat tror jag knappt dem felsöker returerna, kostar nog mer än att bara ersätta de få procenten.

Iallafall, det tickande ljudet är nu borta. Jag tyckte det var så pass smidigt med Vistas backup att jag ska försöka köra det oftare. Den är inkrementell så följande körningar går säkert mycket fortare. Det är ju jättesmidigt, rasar disken så har man tillbaka allt på 1 timma, bara man har en likadan ny hårddisk liggande :)

Tack för tipset och hjälpen Per!
/Karam
Karam
OpenID
Please login with either your OpenID above, or your details below.
Name
E-mail
(will show your gravatar icon)
Home page

Comment (HTML not allowed)  

[Captcha]Enter the code shown (prevents robots):

Live Comment Preview
Blog & Contact
Per Salmi
Per Salmi
Min LinkedIn Profil

Jag arbetar på Combitech AB i Linköping med konsultuppdrag och utbildning inom Microsoft .NET området. Kontakta mig gärna om ni har frågor, behov av konsulttjänster eller är intresserade av utbildning inom .NET.

Copyright © 2018 Per Salmi

Bloggmotor: newtelligence dasBlog 2.3.12105.0

Sign In
Statistics
Total Posts: 220
This Year: 0
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 40

Datorer
All Content Copyright © 2018, Per Salmi